25. mai 2011

Kaksteist väidet kanepi kaitseks

1. Kanep on ohutum kui alkohol ja tubakatooted Eestimaalased kulistavad meelsasti kappade viisi igat sorti vedelaid mürke, mis hõivavad kõigis toidupoodides pikki ja kõrgeid riiuleid. Paraku mõtlematult. Briti valitsuse endise uimastinõuniku David Nutti sõnul on heroiin ja kokaiin ohtlikemad narkootikumid, kuid tema koostatud ohtlike meelemürkide tabelis pakub 5. kohal paiknev alkohol neile tublit konkurentsi. Tubakas on Nutti järgi kahjulikkuselt 9. kohal, kanep aga alles 11. Tõenäosus jõuda kanepit tarvitades psühhoosini on väga väike, kuid seejuures unustatakse ära, et ka alkoholi tarvitades on võimalik "hulluks minna". Eestis satuvad aastas sajad joodikud luuludega psühhiaatrite käe alla. Rinnapiimas on samuti rohkesti kannabioide, kuid mitte tilkagi alkoholi!

2. Kanepit on inimkond aastatuhandeid tarvitanud Ilmselt tunti ja kasvatati kanepit juba 3. aastatuhandel eKr, mistõttu kuulub kanep vanimate kultuurtaimede hulka. Enamasti kultiveeriti meie rohelist sõpra kiu ja seemne pärast. 2500 aastat on kanepist valmistatud laevapurjeid, samuti paberit ning kanepiõli lampidele. Suitsetamise eesmärgil on kanepit kasvatatud sajandeid, vanimad kanepisuitsetamise traditsioonid pärinevad Indiast, Afganistanist, Marokost ja Egiptusest. Enne Teist maailmasõda müüdi Eestis kanepi- ja oopiumitinktuure apteegis käsimüügiravimitena. Muide, 20. sajandil oli Euroopa suurim kanepikasvataja Nõukogude Liit.

3. Kanep leevendab valu ja stressi, kõrgeneb sensuaalsus, tekib loov mõtlemine

4. Kanepis sisalduv tetrahüdrokannabiool (THC) hävitab muteerunud ning surevaid rakke (näiteks kasvaja- ning vähirakud), samal ajal parandades terveid rakke

5. Kanepi ainus tõestatud kõrvalomadus on eufooria Kanepitooted sobiks ka antidepressantideks, kuid samas leevendama legaalsete antidepressantide kahjulikke kõrvalmõjusid (iiveldus, väsimus, nõrkus, anorgasmia, suguiha langus).

6. Kanepi potentsiaal sõltuvust tekitada on oluliselt väiksem heroiinist, kokaiinist, tubakast ja alkoholist. Alla 10% kanepitarvitajatest jäävad sõltuvusse võrreldes 32% tubaka, 23% opiaatide, 15% alkoholi tarvitajatega.

7. Kõik narkomaanid ei alusta oma „karjääri“ kanepist Peamine alguspunkt on alkohol ja sigaretid, sageli järgnevad ecstasy tabletid. Samas – Euroopas suitsetatakse kanepit kõige tõenäolisemalt koos tubakaga.

8. Kanep tõstab huvi ja naudingut toidu suhtes Miks mitte kasutada kanepit anoreksia või isutuse raviks? Need, kes on proovinud, ütlevad, et töötab!

9. Kanep ei põhjusta sünnidefekte Ema võib mõõdukalt kanepit suitsetada ka raseduse ajal.

10. Kanep keelustati USA-s kolmel ebamõistlikul põhjusel: 1) karskusliikumise eeskujul 2) rassistlikel eesmärkidel – valgete ameerika puritaanide kohaselt suitsetavad kanepit ainult kurjategijad, neegrid ja latiinod (marijuana = mehhiklane) 3) kunstlikku riidekiudu ja puidumassil põhinevat paberit tootvate magnaatide omakasu – kanep kriminaliseeriti 1937. aastal nende jõulise lobitöö tõttu. Ka praegu ei tehta USA-s narkootilisel kanepil (cannabis) ja tööstuskanepil (hemp) vahet. Jänkide eeskujul hakati Euroopas kanepit taunima koos teiste narkootiliste ainetega pärast Teist ilmasõda.

11. Kanepi müümise, ostmise ja tarvitamise seadustamine aitaks vähendada ülekriminaliseerumist ühiskonnas 7. juulil 2009 tegid TÜ kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja liberaalse mõttekoja Vaba Ühiskonna Instituut juhataja Paul Vahur Postimehes ettepaneku, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas. Vahuri sõnutsi ei ole pahe keelamine narkootiliste ainete leviku piiramisega hakkama saanud. Sootaki meelest toob rahumeelsete noorte kanepitarvitajate karm karistamine selliste väikeste eksimuste eest kaasa nende mõttetu ja varajase häbimärgistamise, millega ühiskond tõrjub endast eemale inimesi, kellest oleks ühiskonnale tulevikus rohkem kasu, kui neid karistamise asemel kasvatada. Demokraatlik ja õigusriiklik karistusõigus püüab kohelda sõltlasi mitte kurjategijatena, vaid abi ja ravi vajavate inimestena.

12. Lahjade narkootikumide legaliseerimine vähendab narkomaffia tulusid Tehes kanepi legaalsete kanalite kaudu kättesaadavaks, kaob selle tarbijatel vajadus puutuda kokku narkodiileritega, kelle huvides on tarbijatele peale suruda kangemaid – ja diileri jaoks kasumlikumaid – mõnuaineid. Riik saaks narkomüügist sugeneva tulu näiteks käibemaksu ja aktsiisiga endale. Mõistagi tohiks kanepitooteid kasutada ainult need, kellel juba 18 eluaastat täis. Vastukaaluks liberaalsele narkopoliitikale tuleks aga rangemalt karistada kanepi müümist või ostmist alaealisele.