2. mai 2011

Kes armastab Justin Bieberit?!


You know you love me
I know you care
Just shout whenever
And I'll be there
You want my love
You want my heart
And we would never, ever, ever be apart


(Justin Bieber "Baby")

Räägitakse, et tuleval aastal saabub maailmalõpp. Jah... Ajal, mil meie õnnetu planeedi kõige kuulsamad ning kajastatavamad popstaarid on Lady Gaga ja Justin Bieber, kõlavad need kurjad ettekuulutused päris usutavalt.

Põrgulise Lady Gaga fenomenist saan ma aru – juba sajandeid on suurtel laatadel kõva raha eest kõiksugu värdjaid näidatud. Pokkerinäoga lauljatar astub lihtsalt edasi seda skandaalirada, mille Madonna juba kaheksakümnendatel sisse tallas. Mida aga arvata ühest suvalisest Kanada poisist, kes ainuüksi tukka kohendades miljonid tüdrukud kiljuma paneb ja vahelduseks kergesti ununevaid viisijupikesi laksutab?

Bieber ei ole ju teab mis imelaps. Ei, ta on kõigest toode. Bieberi-suguseid poisse, sellise tuka ja häälepaeltega, leidub laias maailmas tuhandeid. Vaid üks neist on lülitatud nutikasse äriprojekti, mille tulem vastab täpselt hetkelistele turuvajadustele. Keda peaks huvitama, mida Bieber sööb, kellega semmib, mida ta oma ema, Selena Gomezi ja Barack Obama kohta arvab või milliseid unenägusid roosade patjade vahel näeb? Vastus on mõistagi selge: fänne, ainult fänne. Iidol, kelle ümber on tekitatud sihtgrupi vajadusi rahuldav lugu ja kuvand, leiab tänuliku järgijaskonna. Puhtavereline Bieberi fänn on kohustatud teadma kõike SEDA ja ahmima iga "uudist", mis kollakas-lollakas meedia temast ette puistab.

Bieber on põnn "rahva seast", omamoodi Pipi Pikksukk, kes ei paista vähemalt praegu kriipsugi vananevat, vaid jääb ikka tiinekaks ning erinevalt Pipist pole ta ka pahandustesse sattunud. Bieberit ei saada staaridele omased seksiskandaalid - veel mitte. Ta pole esialgu muud kui nunnu poiss, kes retsiteerib produtsentide poolt ette antud lauluread ära ning määrib seejuures kõmureporterite leivakäärule killukese võid.

Bieberi kitsa selja taga sumiseb hiiglaslik turundustiim, mille ainsaks töökohustuseks on poissi pidevalt pildil hoida. Paljudele mainekatele kõmuväljaannetele makstakse hirmuäratavalt kopsakaid summasid, et need Bieberist lakkamatult kirjutaksid. Sageli annavad Justini turundajad isegi teemad ja pealkirjad ette - riputage ainult üles ja kasvatage meie toote kuulsust! Üleilmset kübervõrku pidi jõuavad kõik säärased pseudosõnumid kenasti ka Eesti meelelahutus-portaalidesse. Ainult mõned värskemad näited: Bieberit loobiti Austraalias munadega, Bieber avaldas sõbra telefoninumbri, raamat "Justin Bieber" jõuab Tallinnas ja Pärnus müügile laupäeval, Bieber hakkab filmis mängima korvpallurit, Bieberi ema juuksed süttisid laval põlema, Bieber pakkus maailma seksikamale naisele abi, rolleril Bieber müksas paparatsot, suvel tulevad müüki laulvad Justin Bieberi hambaharjad... :D :D :D

Fänne ei tasu süüdistada selles, et üks neitsilik laulupoiss neile kangesti meeldib. Teismelistel on Bieberi-taolise popsensatsiooniga lihtne samastuda. Justin Bieberit kui ikooni, kes "on tehtud meie enda näo järgi", kummardatakse ja austatakse hullumiseni just tema välise pretensioonituse tõttu.

Meenutuseks: hulga puberteedieas neidude jaoks oli Britney Spearsi tootegarantii tema neitsilikkus, mida 1990. aastate lõpul kõik kõmulehed perverssusteni toonitasid ning mis pärast loomulikku kadumist ka tüdruku enda tippstaaride edetabelist kustutas. Elumülgastest läbi roomanud, suutis Britney hiljuti välja anda võrdlemisi menukad tsirkuse ja saatusliku naise teemalised plaadid, kuid tema neitsivägi ja sellest tulenenud ikoonilisus on ilmselgelt lahtunud. Nüüd võib teda pidada kõigest keskmise kaliibriga lauljatariks. Ehk koguni muusikuks.

Bieberit ja muusikat mainitakse ühes lauses hämmastavalt harva. Legendi järgi olevat küll talendikütt Scooter Braun kogemata suvalisele Bieberi lauluvideole klõpsanud ja tema muusikalistesse võimetesse armunud, kuid poisi senist karjääri hinnates ei ole ta end sugugi hittidega ajalukku naelutanud. Lady Gaga ülikõva tantsutümakas "Poker Face" ja teised selle lainetusest sündinud palad kindlustavad skandaalitarile koha popmuusikute Valhallas. Bieber aga... Kas maailm (juhul kui see vahepeal pöörlemast ei lakka) tunneb seda nime kandvat superstaari ka kümne aasta pärast? Lubage selles kahelda. Küll peagi tema asemele mõni uus massitarbeks mõeldud toode leitakse.

Kardetavasti jääb Bieber üheainsa teismeliste põlvkonna iidoliks ja - tuleb ikkagi möönda - positiivseks eeskujuks, kelle ümber kobrutav massihüsteeria valutult ning ajapikku vaibub. Kuni järgmise hüsteeriani.