25. september 2010

Vaimukas!

Nii nagu nõiad pidavat volbriööl Blocksbergi mäele kogunema, et seal kolleegide seltsis pidutseda ja üksteisele vägevamaid trikke näidata, sulgevad teadlased ühel ööl aastas labori- või kabinetiukse, et rahva sekka minna ja seal vägevamaid trikke näidata. Nõnda siis vurasid üritustevankrid tänavugi üle Eesti ja Euroopa, valgustades, vaimustades ning vallatledes.
Teadlaste Ööl kaigub kaks olulist sõnumit: teadus on kõikjal ja teadus ei ole kuiv. Just traditsiooniliste, "omaenese tarkusest" sündinud zombie-faktide surmamine ongi osa teadlaste tööst, mida taevast kukkunud targad mõistagi aplausiga vastu ei võta.
Ka ETV tehniliselt väga keerukas pooleteisetunnine otseülekanne oli ühtaegu muhe ja hariv, interaktiivne ja meelelahutuslik. Eriliseks maiuseks pean muusikalisi vahepalu nelja teadlastest koosneva bändi esituses, tuntuim ja tunnustatuim neist Pop Idiot, kuid üllatusväärseim - vähemalt minu jaoks - Jaan Pärn ja Pahad Seemned. (Nende intelligent-satiiriline lugu "Väärikus" ühes stiilse pildireaga pani mind paugupealt kaasa svingima.) Ühe katkematu kaadrina üles võetud musavideodes nähtud etüüdid kinnitasid meie teadusinimeste sügavat andekust, et mitte öelda geniaalsust.
Teadlane pole fanaatik, ta mõistab nalja ja oskab seda ka ise teha. Tihtipeale sünnivadki kõige briljantsemad teooriad või leiutised naljaga pooleks. Tähendab ju eesti keeleski vaimukas ühtaegu nii naljakust kui vaimurikkust. Teadlaste Öö ongi omalaadne vaimurikas mess, kus teadlased oma ideid, olgu siis rohkem või vähem praktilisi, demonstreerida saavad. Nanotehnoloogia uskumatutest imedest (ning sealhulgas mitte ainult saates tutvustatud ja vaatajaile enim meeldinud määrdumatust ülikonnast) on põhjust kindlasti veel rääkida, nagu ka pöörase kiirusega arenevast geneetikast ja materjaliteaduse erinevatest tahkudest. Teadusüritusi, ma julgeks koguni öelda teaduspropagandat, võiks kindlasti rohkem olla, seda nii noorte kui vanade rõõmuks. Lõppude-lõpuks on teadlased ju rahva teenistuses.
Ja Teadlaste Öö pole ainus aeg, kui imed sünnivad. Teadlased teevad imesid iga päev.