4. oktoober 2011

Imeline Teadus, võõras teadus

Taani päritolu kosilane Illustreret Videnskab (varjunimega Imeline Teadus) võttis meie popteadusliku ajakirja Tarkade Klubi ära. Eesmärgiks pakkuda lugejaskonnale värskemat, mahukamat ja kvaliteetsemat kirjavara. Mis on pärast pulmi Tarkade Klubist alles jäänud? Õige vastus: mitte aatomitki. Kardetavasti kulub veel mõni aeg ning maarjamaise mõrsja nimi kustutatakse lõdva randmega esikaaneltki. Õnneks ei ole Eesti lugejat päris passiivseks tarbijaks jäetud. Endiselt on võimalik toimetusele kirjutada ning meelel kipitavaid teadusalaseid küsimusi esitada.

Ajakirja lai teemadering venitab laiemaks ka silmaringi. Oktoobrinumbris tehakse juttu nii astrofüüsikast, meditsiinist, ajaloost, arhitektuurist, geograafiast kui ka kukesammudest tehnoloogias. Paraku saabki Imelise Teaduse suurimaks miinuseks selle rahvusvahelisus. Tahaks ikka lugeda Eesti teadlaste tegemistest, esmajoones ootaks huviga uudiseid TÜ ja TTÜ laboritest. Puudub ka siinsetele ajakirjadele nii omane ristsõna, mis eeldab loomulikult Eesti poolset koostajat. Ka tõlkeapsud on taolises väljaandes kerged tekkima. Silmahakkavam näide: igavese ilu etaloni, kuninganna Nofretete abikaasa olevat olnud keegi Akhenaton. Eestikeelses ajalookirjanduses on selle vaarao nimi siiski vana kombe kohaselt Ehnaton (tuntud ka kui Amenhotep IV, teadaolevalt esimese monoteistliku usundi kehtestaja).

Ajakiri ei arvesta ka erinevate maade kultuuritausta, mistõttu mõningad artiklid võivad mõjuda lugejale harimise asemel peedistavalt. Rubriigis „Kas teadsid, et…“ käiakse välja uskumatu fakt (pange nüüd hästi kõrva taha!): kreeklased võistlesid antiikaja olümpiamängudel alasti!! Hüüumärgid pole liiast. Enamik 6. klassi lõpetanud eestlasi peaks siinkohal rubriigi pealkirjas toodud küsimusele jaatavalt vastama. Lugeja alahindamisena näib ka kõrvaltoodud kastike, kus räägitakse püttsepa unustusse vajunud ametist.

Populaarteaduslikud üllitised ei nõua ranget viiteaparaati, kuid mõnel juhul näikse kirjutise sisu ning konkreetsed faktid olevat liig spekulatiivsed, mistõttu oleks viisakas lisada täpsemad viited. Isegi artiklite autoreid tuleb lausa luubi ja taskulambiga taga otsida, aga õnneks on enamik neist ikka lehekülgede alumistes servades trükivärviga koonerdades ära toodud. Ehkki ajakiri ilmub teiste hulgas ka Hollandis, Uus-Meremaal ja võimsas teaduskantsis Saksamaal, võimutsevad kaasautoritena üksnes skandinaavlased. Bonnieri maffia, mis muud.

Üleilmse levikuga ajakirjad nagu Cosmopolitan ja Playboy pole Eestis väga tähelepanuväärset menu saavutanud, ehkki nimetatud kuukirjad on kohaliku olustiku arvestamisel Imelisest Teadusest hoopis paindlikumad. Võõrüllitiste hinnadki ei hellita siinseid rahakotte. Imeline Teadus täidab siiski mõjukalt talle pandud ülesannet, mida juba Hupel ja Jannsen oma rahvalike väljaannetega taotlesid: lugeja ajurakke tuleb igast küljest valgustada ning rikastada.

R.I.P. Tarkade Klubi!