27. juuni 2011

Miks mitte Jürimaa?

Ühe Kaukaasias paikneva 4,6 miljoni elanikuga riigi välisteenistujad- imagoloogid soovitavad tungivalt ja visalt kasutada oma maa rahvusvahelise nimekujuna varianti Georgia, mitte venemõjulist Gruusiat. Ise nimetavad nad end kartvelebi'deks ja maad Sakartvelo'ks. Märkus on suunatud ennekõike Ida-Euroopale. Lätlased ja leedulased ütlevad kartvelebi'de maa kohta Gruzija, ungarlased Grùzia, poolakad Gruzja, tšehhid Gruzie, sloveenid Gruzinsko jne.

Hm... Kas tegemist pole mitte maitseasjaga, millise nimega keegi oma sõpru hüüab? Kreeklased-roomlased nimetasid kõnealust rahvast kolhidalasteks ja ibeerlasteks. Nimetus georgialased ilmus käibele sügaval keskajal Lääne-Euroopas viitega kristlikule sangarile Pühale Jürile (Georgile). Kuidas kartvelebi'sid selle poolmüütilise lohetapjaga seostama hakati, on siiani selgusetu. Igal juhul on Sakartvelo kaitsepühak saanud ka riigi reklaamnäoks. 2004. aastal kasutusele võetud lipul veretab täies ilus Püha Jüri rist - samasugune, nagu Inglismaa ametlikul lipul. Nõnda on kuumav Kaukaasia ning viluvõitu Briti saar teineteisele üle Euroopa käe ulatanud. Milline endine sotsmaa ei tahaks Läänega pulmi pidada?!

Mis kartvelebi'desse puutub, siis georgiinideks me neid ometi ju nimetada ei saa - georgiin ehk jorjen ehk daalia on teadupärast kaunis lill. Ja Püha Georgit meie maal (nimetage seda siis Estoniaks või Estlandiks) kah ei tunta. Seega: ainuõige variant pole mitte Georgia ega Gruusia, vaid JÜRIMAA!