31. detsember 2014

Jää-ämbri aasta

Aasta, mis kannab kristlikus maailmas järjekorranumbrit 2014, jääb kindlasti paljudele meelde suurte ootamatuste aastana. Kes oleks 1. jaanuaril uskunud, et… 

… Eesti peaministriks saab ühe laulva kaunitari peigmees
… Putin paneb kohe pärast Šotsi olümpiat Krimmile käpa peale
… kurjade vallutusplaanidega rohelised mehikesed ei tule mitte Marsilt, vaid Kremlist
… Ida-Ukrainast saab sõja tallermaa
… Obama teeb visiidi Eestisse ning peab Underi ja Valgu tsitaatidega rikastatud kõne, mis liigutab paljusid
… võssakasvanud kontrolljoonelt röövitakse kaitsepolitseinik
… Eesti koolis hakkavad vihisema surmakuulid
… Maire Aunaste alustab retke Toompeale
… Eestis võetakse vastu kooseluseadus, mis rõõmustab väheseid ja vihastab paljusid.
Ja lõppude lõpuks – kes oleks seda aimanud, et Eurovisiooni võidab habemega naine!

Jah, me ei ela enam endises maailmas, kus vasak asus vasakul ja päike tõusis idast. Kõik on pea peale pööratud. Ent tänavune aasta paistis silma ka järjekordse internetihullusega. Suvel asusid paljud maailma kodanikud, nende seas nii kuulsused kui ka kuulsusetud, endale jääkülma vett kaela uhmerdama. Eesmärk oli õilis – koguda raha ühe skleroosivormi uuringuteks. Enneolematud mõõtmed võtnud kampaaniaga koguti ligi 100 miljonit dollarit, Eestis kogunes aktsioonist samuti tuhandeid eurosid. Jää-ämbri väljakutse kõlbakski märksõnana iseloomustama kogu 2014. aastat. Astroloogias on kõneldud juba pikka aega Veevalaja ajastu saabumisest. Noh, nüüd on see siis kindlalt käes, uskuge või ärge uskuge. 

Pole just meeldiv tunne saada üle valatud jääkülma veesahmakaga. Keha tabab paras šokk, esimene tunne on üsna jube. Ent külmal veel on karastav mõju. Kogu maailm sai tänavu karastatud. Mis jahmatab keha, teravdab ühtlasi meeli. Ja kui jää-ämbri väljakutsete taga oli heategevus, jääb üle vaid loota, et ka tänavused vaputused on märk sellest, et saabumas on midagi väga head. Oleks hea!