15. detsember 2010

Kui Jumala pojad heitsid inimeste tütarde juurde

Kena kuldne kringel
on mu jõulusalmis.
Selle tuttav ingel
tegi ahjus valmis.

On aeg, püha jõuluaeg, imedeaeg, mil õhk inglite tiivaplaginast tiine. Tavaliselt näevad nad välja sellised:


Kuid on nähtud ka sihukesi inglikesi:

Õigupoolest hakkas inglite sugu õrnemaks muutuma alates renessansiajast, varem olid Issanda teenrid valge tooga all ikka boksereid kandud.
Piiblis tuhnides ei jää kahtlustki, et paari tuhande aasta eest kujutati ingleid ette noorte meestena, kellele polnud miski inimlik päris võõras. Vanas Testamendis pajatatakse "Jumala poegadest" (1Ms 6:2,4), kes moodustavad ilmselt taevaliku õukonna või armee. Inglid tekitavad aukartust ja suisa hirmu nii jõuluöö loost tuntud karjastes kui Jeesuse hauda külastanud naistes, kuid enamasti ilmutavad nad end täiesti tavaliste inimeste kujul, mistõttu "ärge unustage külalislahkust, sest selle läbi on mõned ise seda aimamata võtnud külalistena vastu ingleid" (Hb 13:2).
Apostel Paulus soovitab "inglite pärast" naistel pikad juuksed kinni katta (1Kr 11:10), millest võiks järeldada, et palvetavatel naistel on oht tiivulisi noormehi tahtmatult kiusatusse ajada. Seda, et inglid võivad lihahimu tunda ja surelike neidudega lapsi saada, kinnitab ka järgnev piiblisalm: "Sel ajal, ja veel pärastpoolegi, kui Jumala pojad heitsid inimeste tütarde juurde ja need neile lapsi ilmale tõid, olid hiiglased maa peal: needsamad vägimehed, kes muistsest ajast on kuulsad mehed." (1Ms 6:1-4) Taoliste pattude eest ei jäta Jumal ingleid karistamata: "Nii nagu ka Soodoma ja Gomorra ja nende ümberkaudsed linnad, kes samal kombel hoorasid nagu need inglid ning jooksid ebaloomulike himude järgi, seisavad juba hoiatuseks igavese tule karistuse kandjatena." (Jd 7) Inglite inimlikud pahed on Issandale hästi teada: "Vaata, oma sulaseidki ta ei usu ja oma ingleid ta peab eksijaiks" (Ii 4:18).

Miks ei võiks siis inglid sellised välja näha:




Ja see ei ole ime, sest saatan ise moondab ennast valguse ingliks (2Kr 11:14)!