24. november 2018

Tegin ÕS-i peal narkotsi

Eesti keel õssitab, aga ei ussita. Esimese õigekeelsussõnaraamatu sünnist on möödunud sada aastat, sel puhul üllitati ka uus ja priske ÕS. Lõin kribinal-krabinal (ja natuke pabinal) värske keelepiibli lahti - loomulikult netist. Võib ka nutist.

Kõige lemmikumad sooneutraallased

Nüüdsest on lemmik ametlikult käibel ka omadussõnana. Mu kõige lemmikumad lemmikud uues sõnaraamatus on muidugi leiupood, pükstükk ja meestehoid. Naistehoidu pole miskipärast veel leiutatud. Ja ega seda vist juhtugi, naised oskavad end ise hoida.

Meediast tuttavad OÜtama ja sooneutraalne on kah kenasti ÕS-i veergudele naelutatud. Paljud näitelaused pole aga sugugi sooneutraalsed. Sõna tegema alt leiame säärased laused: "Sõjavägi teeb poisist mehe" ja "Naine tehti vargaks". Loomulikult esinevad mehed positiivses, naised aga negatiivses näites. Loodetavasti jääb sõjaväes aega ja kannuseid teeninud mees meheks ning naine, kes pikanäpumeheks tehti, jääb ikka naiseks.

Kuidas narkotsi teha?

Paar nopet viimase aja uudistest. Raimond Kaljulaid: tean poliitikuid, kes teevad kokaiini; "Radari" eksperiment: uus trend Eestis - teha tööl LSD-d. Kergita kulmu ja vanguta pead! Kas meie poliitikud ja lihttöölised valmistavad tõesti lisaraha teenimiseks narkootikume? Või on tegemist süütu toorlaenuga? (I do drugs, yeah!) Loodan siiralt, et tõele vastab viimane variant.

ÕS-i noorem sõsar, SS (seletav sõnaraamat) annab sõnale tegema lausa 18 erinevat tähendust, sealhulgas: midagi valmistama, tekitama, looma; toimima, käituma, tegutsema; harrastama, viljelema; põhjustama, esile kutsuma, tekitama ning (kusemise, roojamise kohta) laskma.

Ei tahaks uskuda, et meie riigitegelased roojavad kokaiini. Küllap nad ikka manustavad, pruugivad või tarvitavad. Põhjakäinud poiss paneb narkotsi. Või tõmbab, imeb, suitsetab, nuusutab, neelab, närib ja süstib. Muide, ÕS-i järgi käändub narkots samamoodi nagu riik ja poiss!

Rööpkülik rähkles rööpi ja külitsi

Veel üks tore sõna, mis ÕS-i veergudelt vastu vaatab, on rööprähklus ehk mitme asja korraga tegemine. Rööprähklejaid leidub iga rööpa ja räha peal, sest aega ju napib. Ka laikima ja täägima on ÕS-ilt õnnistuse saanud. ("Mida kuradit need tähendavad?" hüüab onu Heino vahele. "Eesti keel on hukas nagu sõnnik sukas!" ohkab tädi Maali.) Jah, aega enam pole, kuid ikka ta muutub. Keel niisamuti. Laigivad ja täägivad need, kellel on nutiseade ja nutikael.

Meeldetuletuseks: kanepit, kokaiini ja LSD-d teha ei saa! (Eriti korraga.) Seda ÕS ei ütle, mida PVC-kattega korteris elav HIV-positiivne LSD-sõltlane (EKRE liige) peab tegema, et ilma OÜtamata BMW-ga USA-sse või UK-sse pääseda. (OMG, see oli nüüd küll LOL!)

Abi- ja kooskaasa

Kooseluseadus on toonud Eesti rahvale palju kasu, rikastanud keelt ja kultuuri. Sajad inimesed on koosellunud. Kahjuks seda sõna ÕS-ist ei leia. Ehk järgmises väljaandes? Igatahes on mul kooseluseadusega tekkinud paar küsimust. Kui ma tahan kooselluda, kas ma pean siis teisele poolele tegema kooseluettepaneku ja talle kooselusõrmuse sõrme panema? Ja kui abiellujast saab abikaasa, kas koosellunud inimesed on siis kooskaasad?

ÕS tule appi!