8. mai 2017

Pildikesi Ülasteorust

Lauskjas org, kus õhtupoolikuti jalutada armastan, on heledat sädinat täis. Selle katkematu laulukanonaadi sees seilates näib, nagu oleks iga sädin kehatu, kusagil Linnutee avarustel sündinud ja Maale eksinud vaim, üks pisike lummutis, kes otsib sooja inimkõrva, mille sisse pesa punuda.

Ojas sulistab keskmist mõõtu lind, kümbleb nagu graatsiline parunipreili. Nimepidi ma seda sulekasukaga olevust ei tea. Pole hullu - vaevalt temagi mu nime kuulnud on. Pesnud kevadise pidurüü puhtaks, tõuseb ta veelt ning asutab end kõrgele pajuoksale, kus peaks olema kõige parem akustika. Ta lööb noka valla ning orupõhja viisipõimikut ilmestab korraga huilutav aaria.

Kaldapealsel istuv ülasepuhm on valged õied välja sättinud. Imelik, et teised ülased sama pole teinud. Neid on siin orus ju terve hulk. Emadepäeva eel näitavad nad alati oma õisi. Paistab, et seekord vaatasid nad ilmateadet ning jätsid põhjatuule lõõtsumist kartes õied avamata. Põhjatuul käib üle kaselatvade, lumepuru turjal. Hoidku selle eest, kui ta mõne helbe kogemata maha puistab!

Punase pihaga kuklased ilmateatest ei hooli, nemad on alustanud pesaehitusega. Projekt sai juba möödunud kuul valmis, palgati parimad töömehed ja ehitustandril käib vilgas sagimine. Nähes, kui vilets on ehitusmaterjal - kõigest kõrre- ja kulujupikesed - otsustasin väikestele töörügajatele appi minna. Tõin eemalt männikust pihutäie okkaid ja kompostihunnikust krõbisevat õlepudu. Kuklased ei jätnud hüva kraami vedelema. Ehitus läks täie lauluga edasi.

Part Petruška, vana naljanina, tiirutab prääksudes oja kohal. Ei tea, kus tema kallis kaasa kondab? Mõlemad on Ülasteorus tuntud kujud. Konnade ja nälkjate seas ei ole Petruška üldsegi populaarne. Ka sädistajad-huilutajad muutuvad närviliseks, kui sinikael välja ilmub. Tema ebamusikaalsed prääksatused rikuvad ju harmoonilise kontserdi ära. Räägitakse ka, et ta kauge esivanem Piilupart olevat kunagi rongijuht olnud, ühel reisil tukkuma jäänud ja raske õnnetuse põhjustanud.

Aga Petruška on ülbe, talle ei lähe teiste arvamus korda. Las teised sädistavad, prääksuda on mõnusam.