26. juuni 2010

Väiksed võitjad ja suured kaotajad

Vuti MM-i alagrupimängud on peetud, peamised soosikud (Brasiilia, Argentiina, Hispaania, Saksamaa) endiselt pildil, eelmise MM-i esimesed (Prantsusmaa, Itaalia) saanud tagumisteks ja põnevaks alles läheb. Kõige rohkem on kahju kolme väikese Euroopa riigi - Šveitsi, Taani ja Sloveenia - kõrvalejäämisest. Šveitslased üllatasid valitsevat Euroopa meistrit, nende mäng oli täpne nagu šveitsi kellavärk. Inglasi päästis ainult õnnejumaluste viimase hetke halastus, mistõttu paistis sloveenlaste triumfi kokkukukkumine lausa ebaõiglasena. Samas tuleb lõunaslaavlaste ees kõik mütsid ja kaabud maha võtta ja tunnistada, et isegi mõne meeskonna kaotus on väärtuslikum kui teise meeskonna võit. Sloveeniat eeskujuks võttes ei saa ka eesti spordihiiud ja -kääbused inimressursside või talentide vähesuse taha pugeda. Sloveenias pole rahvast oluliselt rohkem kui meil, ometi on neil tipptegijaid nii talispordialadel, sõudmises, kergejõustikus kui jalgpallis - nagu nüüd Kalevipoja siililgi selge peaks olema. Põhjamaade ristilippu kõrgel hoidnud taanlased väärinuks juba ainuüksi ühe mängu eest vähemalt veerandfinaali pääset: nende südi heitlus Kameruniga kuulub minu jaoks senise MM suurimate elamuste hulka. Metsik, võitlev jalgpall. Ei mingit üleplaneerimist ega mängu suretamist. Taani polnud enam oma hiilgavaimas vormis, kuid selle MM-sooritusega näib tõusutee jälle ees olevat.
Kodumandrile jõudnud vutipidu ei olnud aafriklastele edukas, päädides vaid Ghana teise ringi jõudmisega, mistõttu soovitaks FIFA-l tõsiselt mõelda, kas järgmisel korral tasub Aafrikale ikka 5-6 MM-piletit broneerida. Füüsilist materjali mustadel meestel jagub, kuid palliplatsil selgub ikkagi, et pikema jalgpallitraditsiooniga maadel on rohkem (vabandust!) intelligentsust. Aasialased Lõuna-Koreast ja Jaapanist suutsid seda ka demonstreerida. (Muide, ka põhjakorealased jätsid Brasiiliaga vastamisi olles väga sümpaatse mulje. Huvitav oleks teada, mida Eesti vutiässad padupunase riigi koondise vastu suudaks - Portugali-väärilist sauna vist ei kütaks?) Kui veel maailmajagudest rääkida, siis Ameerika sai siit jackpoti. Mehhiko, Uruguai ja Paraguai näitasid ennast tugevamast küljest kui turniiri-eelne seis lubanuks. Aga kui suured eurooplased põruvad, peavad ju kusagilt väiksemad võitjad asemele kerkima.
Järgmises faasis hoian kindlasti pöialt Saksamaale. Nende ordnung on ka Ballackita tugev ja peaks inglaste ülbusele kiire lõpu tegema. Loodetavasti on nüüdseks ka Serbialt saadud ehmatus ja Lukas "Polt" Podolski metsa läinud penaltist jäänud vimm verest lahtunud. Teise panuse teen oma vanale lemmikule Portugalile. Ja Hollandile. Ja Slovakkiale. Ja Argentiinale. ¡Vamos!