8. mai 2019

Miks nad laua peale ronivad?

Ajakirjandusest võib hirmuäratavalt sageli lugeda lauljatest ja näitlejatest, kes esinevad lavalaudadel. Võtab kukalt kratsima. Tavaliselt ronitakse laua peale purjuspäi, kui viin odavalt käes ja labrakas liiale läeb. Mis meie interpreetidega ometi lahti on?

Guugeldus annab seitse tonni kurbi näiteid. Sünne Valtri kingadesse astuv Regina Sundejeva hakkab pättide püüdmise asemel lavalaudasid vallutama. Kuramaaž lavalaudadel. Lavalaudadel rokkiv psühhiaater. Silvia Ilves rokib sünnitustähtajalgi veel lavalaudadel. Venemaa teatrimaailma tipptegijad säravad sügisese Tallinna lavalaudadel. Lavalaudadel tantsisid Brasiilia kaunitarid. Lavalauad on C-Jami noorima liikme Miku jaoks justkui loodud. Lavalaudadel ajalugu tutvustamas. Koolitund lavalaudadel võttis võhmale.

Pixabay
Kuigi enim on Lauri tuntud näitlejana, on ta katsetanud kätt ka lavastajana ning tammub lavalaudasid ka folkbändi Ukerdajad solistina. Rein ja Ott on ühiselt esitanud nii Ruja loomingut, kui toonud lavalaudadele rokkooperi. Edasine lavalaudade tallamine (nüüd juba diplomeerituna) jätkus loomulikult Tallinna suurtes teatrites. See juhtus neil samadel lavalaudadel. "Noor Eesti" välgutab lavalaudu. Poisid on energiat täis ja valmis lavalaudu kuumaks kütma!

Briti industrialiäss Pitchshifter jagab Londonis lavalaudu Eesti bändiga. Teater on tegutsenud juba 1961. aastast ning selle lavalaudadel on kõndinud ka sellised maailmakuulsad nimed nagu Robert de Niro, Harvey Keitel, Billy Crystal ja Danny DeVito. Hendrik Sal-Saller kulutab Õllesummeri lavalaudu 33. korda. Tartu akadeemiline meeskoor võimaldab osaleda laulupidudel ja koguda elamusi välismaistel lavalaudadel.

*
Nagu näha, pole laua peale saatmise eest keegi kaitstud. Laual kõnnitakse, tammutakse, kurameeritakse, rokitakse, kogutakse elamusi ja antakse isegi koolitunde. Lauda tallatakse, kulutatakse, jagatakse kollegidega ja vahel ka köetakse. Ennevanasti vallutasid muusikud südameid, nüüd hoopis laudu. Elame laudade ajal!

Laua peal laulda pole sündsam kui haua peal. Aga saunas võib lavalaudadel lõõritada ja koomuskit teha küll. Tšello või trombooniga ei tasu siiski sauna tormata, seal musitseeritakse ikka korralike kasevihtadega. Jätku leili!